Contact | Colofon | Disclaimer

Klik hier voor de nieuwe (digitale) Klepperman van december 2017

 
 

Kleurrijke Klompen verrijken Rhenoijsch Klompenpad.

Kleurrijke Klompen verrijken Rhenoijsch Klompenpad.

Rhenoy – In mei van dit jaar zijn wij, de vrijwilligers van ‘het Rhenoijsche Klompenpad’, met een plan gekomen om ons pad nog aantrekkelijker te maken voor de (lokale) wandelaars. Naast het plaatsen van één of twee extra bankjes willen we, in aansluiting op provinciale plannen, de biodiversiteit verbeteren door een bijenhotel langs het pad te plaatsen. Maar het is iets anders gelopen….

Klompen voor het Klompenpad

Nadat wij met een bijen deskundige het pad hebben verkend, is het idee ontstaan om meerdere kleine bijenhotels verspreid langs het pad op te hangen. En dan is de link tussen bijenhotel, klomp en Klompenpad snel gemaakt. In Frans van Kuijk uit Veldriel, hebben we een enthousiaste klompenmaker gevonden, die ondanks zijn leeftijd nog met veel plezier klompen maakt en graag aan dit project heeft willen meewerken.

Educatie biodiversiteit

Ons plan heeft als belangrijkste functie het creëren van broedplaatsen voor solitaire bijen, maar het heeft ook een educatieve functie: het informeren van de wandelaar. Daarnaast willen we ook de jeugd meer bij de natuur betrekken. De organisatie van het Rhenoyse Timmerdorp is bereid gevonden ons daarmee te helpen, door hun knutselmiddag beschikbaar te stellen voor onze bijenhotel-klompen. Knutselen aan onze bijenhotel-klompen en tegelijk uitleggen waarom bijenhotels nodig zijn. Leuk en Leerzaam tegelijk!

Natuurlijk willen we ouders en kinderen aanmoedigen, om als straks de bijenhotels geplaatst zijn, het pad te lopen en zo te gaan kijken of hun ware kunstwerkjes ook door de bijen worden bewoond.

Kleurrijke klompen

Afgelopen dinsdagmiddag is die knutselmiddag, midden in de tweede hittegolf van het jaar. Ook op het Timmerdorp terrein is het bijzonder warm, maar gelukkig ligt de knutselplek op een beschutte plek onder de bomen.

Nog voordat de klompen op de knutseltafel staan komen de eerste kinderen al vragen ‘Wat gaan we maken?’ en ‘Waar is dat voor?’. Terwijl we handen te kort komen om deze enthousiastelingen te helpen, leggen we uit waar het allemaal om gaat.

Zij beginnen ondertussen met het zagen van de benodigde bamboestokjes, -waar de bijen straks hun eitjes in leggen, maar dat blijkt moeilijker en vermoeiender dan gedacht dus dan maar even snel afkoelen door over de waterglijbaan te glijden! Ook zijn er geregeld verplichte drink pauzes voor iedereen.

Zodra de klompen er zijn, komen ondanks die hitte tientallen kinderen enthousiast op de beschikbare klompen af om ze met veel passie en creativiteit te voorzien van een kleurrijk uiterlijk. Aan het uiteindelijke resultaat mag je afleiden dat er veel creatieve en kunstzinnige talentjes zijn in Rhenoy en omgeving.

Ophangen

Voordat we de klompen langs het pad kunnen ophangen, gaan we ze nog wel bewerken. Als de verf gedroogd is, gaan we ze tweemaal lakken. Tussendoor voorzien we ze van een blikje met de bamboestokjes en boren we nog extra gangetjes in de klomp.

Later dit jaar organiseren we een speciale ‘ophang dag’ voor de kinderen. Ze kunnen dan meehelpen en zien waar hun klomp komt te hangen.

Sponsoren

De door de kinderen geschilderde klompen worden ter sponsoring aan bedrijven en particulieren langs het pad aangeboden. En dat deze unieke bijenhotel-klompen in trek zijn blijkt wel uit het feit dat al bijna de helft van de klompen is gesponsord. Zo heeft Klompenmaker Frans van Kuijk drie klompen gesponsord en Bamboe kwekerij Johan van de Perk gratis de benodigde bamboe geleverd en hebben al enkele bedrijven, waaronder Lingeterras ‘Rust Wat’, Cafetaria/Lunchroom Route 88 en Boom- en Groenverzorgingsbedrijf D. Woudstra de sponsoring toegezegd. Ook de gemeente West Betuwe draagt zijn steentje bij.

Het sponsorbedrag voor één klomp is voor de periode van 5 jaar slechts € 25,-. Met dit bedrag worden de aanschaf- en onderhoudskosten betaald en komt er een informatiebordje bij met informatie over de bijen, de kunstenaar en de sponsoren.